Vem skålar du med?

Möten i goda vänners lag är verkligen som hållplatser i livet. Att gå ner i Wijnjas Ost- och Vinkällare är som att stå på Gare du Nord i Paris eller Euston Station i London och föreställa sig alla resor som därifrån tagits och som där har knutits samman. Av alla butiker på Kungsholmen har källaren på Scheelegatan, där Wijnjas huserat sedan 1979, alltid brukats åt gross- och dryckesverksamhet. Viner, ostar, kaffe och kött. Hur många här delar man egentligen den där biten ost eller den där flaskan vin med?
 
Från att ha dominerats av garverier och andra illaluktande hantverk, byggdes på Kungsholmen under 1800-talet några av landets främsta specialistsjukhus, såsom Garnisonssjukhuset, Serafimerlasarettet och Karolinska Institutet, som senare flyttade till Solna. Härifrån hade konvalescenterna inte långt till frisk luft i trädgården vid Piperska Muren, Stadshagen och ”Rolamshåf”.
 
Ända fram till mitten på 1800-talet sträckte sig grönskan över stora delar av Kungsholmen. Runt trähusen på Trädgårdsgatan stod grönområdena som tätast. Kvarteren fick därför namn som Körsbärsträdet, Fikonträdet, Morellträdet och Päronträdet. Arkitekt Albert Lindhagen drev i slutet på 1800-talet igenom en ny stadsplan, som bland mycket annat involverade en helt ny arkitektur. Glasbruk, tändsticksfabrik och textilföretag flyttade in. Trädgårdsgatan breddades och döptes om till Scheelegatan. Ett efter ett revs trähusen och ersattes av moderna stenhus med putsade fasader.
 
Nu flyttade också fler och fler industriarbetare för att bosätta sig på Kungsholmen. Med det uppstod behovet av livsmedel, skolor och klädbutiker. Kanske viktigast av allt var någonstans att samlas; att tillsammans kunna skåla, avnjuta dryck och mat. Därför stod tidigt många krogar och dryckeskällare omkring Kungsholmstorg. Vid torget låg även Sankt Eriks Bryggeri, som försåg invånarna med lokalt skänklager- och bocköl att skåla i. Vid förra sekelskiftet hade bryggeriet över 200 anställda.
 
1884 byggdes huset på Scheelegatan, där Wijnjas nu finns. Handelsman Ernst Lind sålde här livsmedel som kaffe, ost, kött och kolonialvaror i lösmått. Redan nu utskänktes också ädla drycker, såsom vin, öl och sprit. Försäljningen av dessa varor bedrevs i källaren. I början av 1900-talet inhandlades, i medhavda spann, en av stadens bästa julpunscher, som då kostade 2 kronor och 50 öre. 1904 skulle punschskatten höjas avsevärt, varför köerna med påpälsade gourméer julen 1903 sägs ha slingrat sig från källaren, långt ut längs Scheele- och Hantverkargatan. De flesta på Kungsholmen skålade därför denna jul i den mest välsmakande Kungsholms-punsch.
 
Under kommande år höjdes skatterna än mer, varför vinhandeln i källaren var tvungen att stänga. Livsmedelsbutiken drevs dock vidare och togs över av den berömda Kungsholms-familjen Wadstedt år 1947. Deras livsmedelsbutik blomstrade, men överläts 1979, då sista generationen i familjen gick i pension.
 
1979 var året då Alf Wijnja, från Odengatan, flyttade sin ostbutik hit till Scheelegatan 3. Med nederländskt påbrå, har Alf osten i blodet.
Förutom ostbutiken, som låg där restaurang La Dame Noire idag ligger, öppnade han upp källaren. Vad passade bättre än att där bedriva en vinkällare? Här fanns, sedan 1800-talet, anorna och traditionen.
 
Det hela fungerade på så vis att gästerna tog med sitt eget vin, förvarade flaskor i skåp och tog del av stora uppdukade ostbufféer. Det tog inte lång tid innan många kungsholmsbor hittade hit. Alfs ostpresentationer var tidigt mycket uppskattade. Under mitten av 80-talet stod köerna ibland lika långa som de hade gjort julen 1903. Nu stod det klart att i vinet skålades det och att osten smakade allra bäst i en miljö som denna.
 
Omkring sekelskiftet tjugohundra, i och med Alfs pension, flyttade butiken några kvarter till Bergsgatan 24. Vinkällaren återfinns dock, som alltid, på Scheelegatan 3. Numera serveras endast vin från Wijnjas eget sortiment. Här huserar nu Vinbaren, där kan man avnjuta en stor mängd drycker. I restaurangen serveras mat från en meny som hämtar inspiration både från Wijnjas och Scheelegatans historia, men även från möten de som nu driver restaurangen gjort med kockar och vinmakare från hela världen. Givetvis förekommer ost som ingredienser och som dessert.
 
2015 återinvigdes Vinkällaren, nu som festvåning. Här kan man i större grupper, bland granitvalven, göra flaskorna sällskap. De erbjuder här en mängd vinprovningar, där Wijnjas sommelierer berättar om och låter smaka från dryckerna som för källarens historia vidare. Givetvis har de fortfarande punsch, för den som önskar smaka. Bland dryckerna och maträtterna återfinns också körsbär, fikon och päron, även om träden inte längre står kvar.
 
Kungsholmens mest berömda byggnader må vara Länsstyrelsen i Garnisonsjukhusets gamla lokaler, Polishuset eller Rådhuset, vid Scheelegatan. Dock kan man inte undgå att Kungsholmen byggdes kring livsmedelsbutikerna, vinkällarna och alla dessa ostar, som så länge avnjutits och kommer att avnjutas nere på Wijnjas Ost- och Vinkällare. Betänk alla de smakresor som gjorts, innan den sista klunken vin eller sista biten ost för kvällen intagits. Smakerna som aldrig lämnar våra minnen. De som alltid finns kvar, i glasen och på tallrikarna.
Så vem skålar du med i Wijnjas Ost- och Vinkällare?